duminică, 29 august 2010

O afacere profitabila: Microferma de pauni la RACARI


Un dâmboviţean a găsit leac pentru sărăcie. Omul se ocupă de opt ani de creşterea păunilor. O îndeletnicire nouă pentru români, mai ales că respectivele păsări sunt întreţinute pentru decor. Ion Marcu şi-a înjghebat o microfermă la marginea oraşului Răcari, iar acum are peste 50 de păuni.
 <!-- more -->
Un păun se vinde chiar şi cu  800 de lei
Ion Marcu este de meserie electrician, dar văzând că nu reuşeşte să-şi întreţină familia doar din salariu, a hotărât să-şi deschidă o fermă de creşterea păsărilor. “Am început cu găini de rasă, dar am renunţat destul de repede. Nu aveam condiţii speciale de creştere. Trebuiau întreţinute separat pentru a nu se altera rasa. Aşa am trecut la păuni”, povesteşte Ion Marcu. A cumpărat de la un bucureştean două perechi. De la an la an, numărul păsărilor a crescut. Acum, cunoaşte ca pe Tatăl nostru tehnologia de întreţinere a păunilor. Ştie cum să-i hrănească, ştie de ce au nevoie şi, ce este mai important, ştie să-i înmulţească. “Nu este dificil, dacă îţi place şi stai tot timpul în mijlocul lor. Dimineaţa apă şi puţină verdeaţă, iar hrana de bază o reprezintă grăunţele: boabe de grâu amestecate cu porumb şi floarea soarelui. Când începe perioada ouatului, este nevoie de ceva furaje concentrate, să fie oul mai de calitate”, spune Ion Marcu.
Păunii sunt crescuţi în boxe speciale. O familie este formată dintr-un mascul şi până la cinci păuniţe. Ne mărturiseşte Ion Marcu că păsările pot fi scoase din boxe şi crescute în curte, dacă spaţiul permite. “Cresc la fel ca şi găinile ori curcile. Nu ridică mari probleme. Nu ai nevoie de căldură iarna. Doar puii sunt ceva mai pretenţioşi”. Crescătorul de la Răcari câştigă bine de pe urma păunilor. În funcţie de vârstă, greutate, penaj, colorit, se vând cu sume cuprinse între 500 şi 800 de lei exemplarul. Ion Marcu valorifică avantajos ouălele, puii, ba chiar şi penele, pe care le comercializează cu până la 20 de lei bucata. Sunt solicitate în mod deosebit de meşterii care confecţionează pălării şi diferite obiecte artizanale.
Cumpărătorii vin din toată ţara
Ion Marcu, pentru a fi cunoscut şi a vinde bine păunii, a intrat şi în lumea virtualului. Are un site unde-şi prezintă afacerea. “Au venit să cumpere de la mine oameni din toată ţara. Unii au luat păuni pentru decor. Alţii vor să se apuce şi ei să crească”. Ion Marcu ne-a împărtăşit şi câteva secrete. Ouălele de păun sunt clocite de găină. Incubatoarele electrice nu sunt chiar performante. “Perioada de incubaţie ţine exact ca la curcă, 28 de zile. Momentul reproducerii reprezintă un adevărat ritual în familiile de păuni, tocmai de aceea este nevoie de spaţiu. Păunul îşi arcuieşte coada sub formă de evantai. Dacă nu are loc, şi-o rupe”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu