miercuri, 23 noiembrie 2011

Profesorii damboviteni nu-si mai permit sa faca naveta pe banii lor



Avem un judet de profesori si elevi navetisti. Cel pu]in asta reiese din statisticile întocmite de Inspectoratul scolar Dâmbovita, potrivit c\rora o treime dintre cadrele didactice si câteva mii de elevi fac naveta la unit\]ile de învata\mânt din judet. Însa, daca elevilor li se deconteaza naveta, în cazul dascalilor situatia este una mai dificil
Potrivit statisticilor Inspectoratului scolar Dâmbovi]a, 2000 de profesori fac naveta `n jude]ul nostru. Problema acestora este faptul c\ foarte pu]ini dintre ei î[i primesc banii de transport înapoi de la prim\riile în ale c\ror atribu]iuni intr\ decontul navetei dasc\lilor. „Sunt probleme serioase `n achitarea acestor cheltuieli cu naveta din partea prim\riilor. Dac\ pân\ acum, num\ram pe degete localit\]ile care nu pl\teau naveta, anul trecut, aproape jum\tate nu au mai pl\tit sau au pl\tit par]ial, `n cazuri fericite, banii de navet\. E un motiv pentru care, `n toamn\, o serie `ntreag\ de suplinitori au renun]at la posturi”, a declarat Iulian Brezeanu, inspector [colar general adjunct.

Elevii sunt mai noroco[i

În ceea ce prive[te naveta elevilor, ace[tia nu au motive s\ se plâng\, deoarece acestora li se deconteaz\ abonamentele. Astfel c\, în cele mai multe cazuri, inspectorii [colari cred c\ părin]ii nu au de ce s\ se plâng\, pentru c\, în afar\ de banii pentru navet\, dac\ `ndeplinesc anumite condi]ii, elevii primesc [i burse, un exemplu fiind bursa Guvernul României. “~n ceea ce prive[te naveta elevilor, aici lucrurile stau ceva mai bine, pentru c\ exist\ un mechanism prin care abonamentele se deconteaz\. Apar mul]i p\rin]i care motiveaz\ c\ nu las\ copiii la [coal\, pentru c\ nu au cu ce s\-i trimit\ la [coal\. E total fals. Pentru copiii care vor s\ `nve]e carte sunt dou\ pârghii: decontul navetei [i Bursa „Bani de liceu”, a ad\ugat Iulian Brezeanu. ~n jude]ul nostru, 6800 de elevi fac naveta, cei mai mul]i la licee.

Liceele tehnologice [colesc cei mai mul]i naveti[ti

Cei mai mul]i naveti[ti sunt `nscri[i la liceele tehnologice, care se situeaz\ în topul unit\]ilor de `nv\]\mânt liceal frecventate de elevi naveti[ti. Sunt, `ns\ [i licee cu profil teoretic care au, uneori clase formate doar din elevi naveti[ti, cum este cazul Liceului Ion Heliade R\dulescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu