vineri, 30 decembrie 2011

Proiectul caritabil "O şansă copilului de la ţară"

 Ingerasii din casa cu acoperisul spart!
În satul Cămăraşul, judeţul Dâmboviţa, liceenii voluntari implicaţi în proiectul caritabil "O şansă copilului de la ţară" au descoperit situaţia dramatică a unei familii.
"Familia Tudose este cea mai săracă familie din sat", ne-a spus directorul şcolii din satul Brezoaele, Dumitru Dragomir, unde merseserăm să oferim cadouri de Crăciun. Realitatea de la faţa locului avea să fie mult mai cumplită decât ne-am fi imaginat oricare dintre noi.Veranda casei de pământ era plină de haine proaspăt spălate, iar greutatea lor părea că trage casa într-o rână.
Acoperişul spart, un amestec de tablă ruginită şi carton, părea aruncat acolo ca să facă separaţia între cer şi pereţii de chirpici. Imaginea amintea de filmele lui Tarkovski.
Fereastra, o glumă hidoasă
Patru persoane, mama şi cei trei copii, locuiesc într-o singură cameră mică, de circa 10 metri pătraţi. În cealaltă cămăruţă apa curgea pe pereţi, iar fereastra părea o glumă hidoasă.
 <!-- more -->
Acolo unde trăiesc cele patru suflete stăteau ordonate frumos, un pat acoperit de o cuvertură ţărănească, un televizor vechi şi un dulap şu bred. Nimic mai mult. Chiar în faţa curţii pline de noroi şi smocuri îngheţate de iarbă se ridică, pe deal, biserica satului.
"Peisajul acesta dezolant al căsuţei improvizate, aşezată aproape ironic lângă o biserică cu mult mai măreaţă în comparaţie cu adăpostul familiei Tănase, trezeşte inevitabil sentimente triste în sufletul oricui", şopteşte, răscolită, Ioana Popescu, membru al echipei de voluntari.
Oana o completează, plângând de-a dreptul: "Ce aş mai putea eu să-mi doresc de Crăciun?! Aceşti copii n-au nici măcar o casă caldă!". Până anul trecut, cele patru suflete nu avuseseră nici măcar curent electric.
Le-a "băgat" primăria din Brezoaele, după ce primarul şi viceprimarul au văzut în ce hal trăiesc. Când s-a aprins primul bec în casă, copiii s-au speriat. Le era frică să nu curgă apa pe el. "Ploaia patrunde mereu în casă", ne spune cu lacrimi în ochi mama.
Femeia de 35 de ani a cunoscut toate durerile vieţii. Soţul său s-a stins din viaţă în urmă cu patru ani. De atunci se chinuie singură să asigure celor trei prichindei ai ei hrana zilnică.
Munceşte cu ziua pe la vecini şi se zbate în stânga şi în dreapta, dar nu îi aude nimeni glasul ce strigă stins după puţin ajutor. Oamenii-s cu nevoi în sat, primăria n-are bani…
Venitul ei lunar are o valoare înfiorător de mică pentru patru persoane: 340 de lei. 120 de lei e alocaţia copiilor, 70 lei ajutorul de la primărie şi 150 de lei, "suplimentul", înşiră femeia sumele menite să-i asigure supravieţuirea.
Se descurcă minunat la şcoală
Gârla şi mica fântână din curte asigură familiei apa. Doar asta este gratis. Îngeraşii, curaţi, dar aproape desculţi, se învârt în jurul nostru şi parcă n-au curajul să intre în casă şi să desfacă cutiile cu cadouri pe care le-am adus.
Vali este cel mai mare dintre copii. Este în clasa a VI-a şi are 12 ani. Arată ca un băieţel de clasa a II-a. Apoi este Gina, de 9 ani, elevă în clasa a III-a, iar ultimul, Ionuţ, are 8 ani şi e în clasa a II-a .
Toţi trei se descurcă minunat la şcoală, fiind lăudaţi chiar şi de directorul acesteia. Iubesc învăţătura şi cartea şi poate că în sufleţelul lor visează că învăţând vor scăpa de sărăcia care i-a izolat în spatele bisericii, la marginea satului.
Încearcă să îşi ajute mama aşa cum pot, dar cum să trăieşti cu 340 de lei?! Povestea lor ne-am promis că va avea un final fericit, într-o zi.
Noi, elevii bucureşteni, voluntarii în proiectul Asociaţiei Române a Profesioniştilor Mass- Media - "O şansă copilului de la ţară", coordonat de Silviu Ionescu, am adus doar un crâmpei de fericire în acea zi, prin acţiunea pe care noi am numit-o "Chance in a box".
Cutiile noastre cu hăinuţe, jucării şi cărţi i-au bucurat pe micuţi, însă noi ştim că pentru ei va fi imposibil să trăiască în acea casă ce riscă oricând să se prăbuşească sub un strat gros de zăpadă.
"Situaţia lor m-a mişcat enorm, ne-a impresionat pe toţi până la lacrimi şi îmi doresc foarte mult ca prin proiectul nostru să le oferim o viaţă mai bună", ne-a spus Andrei Niculae, coordonatorul organizaţiei de voluntari din proiectul "O şansă pentru copilul de la ţară" şi elev la Liceul Tudor Vladimirescu.
Mesajul lui către cititori este: "Împreună cu directorul proiectului, Silviu Ionescu, am hotărât că vom face apel la firme de construcţii, la oameni ce pot dona materiale sau orice sumă pentru a încerca să le ridicăm acestor copii orfani o căsuţă cu două camere în care să existe o sobă, iar apa să nu mai curgă pe pereţi. Dacă cineva vrea să ne ajute, să ne sprijine în demersul nostru, vă rugăm să sunaţi la telefon 0730.660.424. Fiţi alături de noi, haideţi să facem împreună o faptă bună!".
Pentru cine vrea să ajute cu bani - Cont RO 70 BRDE 445 SV 90385294450 deschis la BRD, agenţia Beller, de Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass Media, pe numele Silviu Ionescu CUI 28373727.
"Evenimentul zilei" se implică în proiectul „O șansă copiilor de la țară”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu