duminică, 11 martie 2012

Reabilitarea și promovarea monumentelor istorice la Targoviste

Vreau să fac din Târgoviște un brand turistic național!".
Asta a spus primarul Gabriel Boriga la ultima conferinţă de presă. Pentru asta a şi trecut la treabă. A semnat deja două contracte cu finanţare europeană pentru promovarea monumentelor istorice, în valoare de 400.000 de euro. Este vorba de promovarea bisericilor medievale din secolul 16, cele de la sfârşit de veac 19 şi început de secol 20.
Municipalitatea târgovişteană a reuşit să atragă fonduri europene pentru modernizarea, reabilitarea şi promovarea obiectivelor turistice de interes general. Pe lângă cele 2 proiecte în valoare de 400 de mii de euro, în lucru mai sunt alte 6 dosare. Valoarea totală a finanţări se ridică la 1,6 milioane de euro. Este cea mai mare sumă care urmează a fi investită pentru aşa ceva, în Târgovişte.
Finanţarea vine în proporţie de 98% de la Uniunea europeană şi 2% din partea primăriei. Vor fi elaborate materiale publicitare cu promovarea edificiilor din secolul 16, sf de veac 19 şi început de secol 20. Vor fi elaborate 10 ghiduri turistice pentru 11 biserici. Unele biserici medievale au fost deja restaurate cu bani de la Consiliul Local şi păstrează picturile de odinioară. Este cazul Bisericii Stelea construită în secolul 16.

Foto: Biserica Crețulescu
Cel mai vechi aşezământ de cult este Biserica Creţulescu, care datează din secolul 14. Însă, de-a lungul timpului, peste vechea aşezare s-a construit o nouă biserică. O dovadă în plus care arată că investirea în promovarea obiectivelor de interes este mai mult decât benefică, este Curtea Domnească din Târgovişte, care cuprinde mai multe muzee, dar şi Turnul Chindiei. Numărul turiştilor a crescut cu aproape 50% în 2011 faţă de 2010, ajungând la aproape 112.000.

Foto: Turnul Chindiei
"Acest număr mare de vizitatori nu s-a mai înregistrat în niciun an din perioada 1990 – 2010", a spus Marius Stănescu, economist la Curtea Domnească Târgovişte.
Primăria are în vedere şi reabilitarea şi promovarea mănăstirilor vechi, dar şi a muzeelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu