Retete Culinare


Astazi va propunem reteta unei prajituri deosebite, se pregateste usor, nu este costisitoare si este foarte gustoasa.
Ingrediente
250 grame margarina
400 grame zahar
1 litru lapte
8 oua
14 linguri faina
2 pachetele zahar vanilat
coaja si zeama de la o lamaie
zahar pudra
Mod de preparare
Intr-un bol mare se freaca margarina cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile pe rand. Se pune cate putin din laptele caldut si cate 3-4 linguri de faina, pana cand se se termina laptele si faina.

Adaugati in compozitie zaharul vanilat, zeama de lamaie si coaja.Se adauga albusurile batute spuma, se amesteca cu o lingura de lemn pana se incorporeaza.

Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se introduce in cuptorul preincalzit timp de o ora. Se scoate si se lasala racit, apoi se taie si se presara cu zaharul pudra.
______________________________________________________________________

Salata de portocale cu sos de cacao

Este un desert gustos si sanatos, care asigura o parte importanta din aportul zilnic de vitamine. Perfect pentru cei mici. Ingrediente:

4 portocale
frunze de menta
o banana
5 smochine taiate marunt
cacao
zahar
lapte

Preparare:

1. Portocalele se taie marunt si se frig putin in tigaie, alaturi de banane si smochine, nu mai mult de un minut. Dupa ce s-au facut, se pune si menta.

2. Sosul de cacao se face astfel: 4 linguri de cacao, 6 linguri de lapte cald si 4 linguri de zahar, care se freaca pana se topeste zaharul. Se pune peste salata si se orneaza cu menta.______________________________________________________________________
Salamul de biscuiti este o reteta pe care o puteti pregatiti fie ca si desert pentru o masa in familie sau in momentul in care asteptati musafiri.

Ingrediente

1/2 kg biscuiti
1/2 kg rahat
100 g nuci macinate
150 ml apa
150 ml rom
50 g cacao
50 g stafide
vanilie

Mod de preparare

  1. Zdrobiti biscuitii astfel incat bucatile sa fie aproximativ de marimea unui bob de porumb.
  2. Taiati marunt rahatul si amestecati bucatelele cu nucile macinate pentru a nu se lipi intre ele.
  3. Pregatiti un castron mai mare in care puneti zaharul cu apa si amestecati pana se topeste tot zaharul iar apoi adaugati romul si stafidele.
  4. Puneti in bol biscutii amestecati cu rahatul si nucile iar apoi si cacaoa si amestecati folosind miscari din jos in sus.
  5. Asezati pe o foaie de nailon de aproximativ 50 cm lungime, 1/5 din compozitia rezultata.
  6. Rulati apoi compozitia cu ajutorul nailonului avand grija sa presati bine compozitia de la un capat la altul pentru a nu ramane goluri si totodata, asigurati-va ca batonul de salam are aceeasi grosime pe toata lungimea si ca are capetele rotunde.
  7. Indepartati nailonul, puneti ruloul intr-o tava si pregatiti inca 4 batoane de salam de biscuiti din compozitia ramasa.
  8. Dupa ce toate batoanele au fost formate si asezate in tava, dati la rece pentru 2-3 ore iar apoi puteti servi.

Menţiuni


Puteti pregati o glazura de ciocolata pe care o veti pune deasupra salamului inainte de a-l da la rece.
Timp de preparare: 1 ora si jumatate
 ______________________________________________________________
 Tort de Biscuiti
Reteta de tort de biscuiti este una foarte populara deaorece este simpla de preparat si foarte economica deasemenea iar gustul sau reuseste sa impresioneze pe toti cei care o incearca.

Ingrediente 

1/2 kg biscuiti  

sirop ciocolata sau caramel

350 ml frisca
300 g margarina
200 g ciocolata menaj
cacao
rom
zahar pudra
alune

Mod de preparare

  1. Amestecati toate ingredientele de mai sus cu mixerul, apoi topiti ciocolata la aburi si adaugati-o la compozitie.
  2. La sfarsit adaugati alunele si esenta de rom.
  3. Adaugati esenta de rom in sirop si apoi adaugati biscuitii insa nu ii lasati sa se inmoaie pentru ca tortul va iesi moale.
  4. Treceti biscuitii prin sirop si puneti alternativ cate un strat de biscuiti si unul de crema pana terminati crema si biscuitii.
  5. Dupa ce ati terminat, ornati cu frisca si ciocolata rasa si puneti tortul la frigider.

Menţiuni


Biscuitii populari sunt cei mai potriviti pentru prepararea acestei retete deoarece nu au arome specifice iar rezultatul final al retetei va fi acela pe care il veti dori dumneavoastra, conform cu esentele pe care le veti folosi..
Timp de preparare: 50 minute
____________________________________________________________________
Cozonacei cu nuca
Sunt simpli de realizat, economici si foarte gustosi. Chiar si cele mai tinere gospodine se pot incumeta sa-i pregateasca. Nu necesita multa experienta. In cazul in care nu puteti sa framantati si dispuneti de o masina de facut paine, puteti sa o folositi cu succes. Introduceti ingredientele si o fixati pe programul de framantare de 1 ora.
Ingrediente
  • 500 gr faina alba
  • 250 gr unt (sau margarina)
  • 3 linguri iaurt
  • 100 gr untura
  • 2 galbenusuri
  • Un praf de sare
  • 4 linguri zahar
  • - Maia:
  • 25 g drojdie
  • 2 linguri zahar
  • 50 ml lapte caldut
  • - Umplutura:
  • 700 g nuca si 300 g zahar
  • - Pentru uns:
  • 1 galbenus batut cu un praf de zahar si sare
Mod de preparare
Maiaua: Se freaca zaharul cu drojdia pana se lichefiaza. Se adauga laptele caldut si se presara putina faina. Se amesteca putin, se acopera si se aseaza intr-un loc ferit de curent pentru a dospi.

Umplutura: Se bat bine cele 2 albusuri ramase de la aluat cu zaharul dupa care se amesteca cu nuca macinata. Se da de-o parte.

Compozitia: se amesteca faina cu untul solid, tinut la temperatura camerei (sau cu margarina daca doriti), se adauga iaurtul, untura de porc solida, galbenusurile, sarea, zaharul si la sfarsit se adauga maiaua. Se omogenizeaza compozitia si se framanta in continuare pentru ca aluatul sa se fragezeasca. Folosirea a doua tipuri de grasime ajuta deasemenea la fragezirea aluatului. In cazul in care nu doriti folosirea unturii de porc, puteti sa o inlocuiti cu 100 ml de ulei.
Impartim aluatul in trei parti.

Fiecare parte se aseaza pe planul de lucru. Cu ajutorul unui sucitor intindem o foaie dreptunghiulara, de grosime potrivita (nici foarte groasa dar nici subtire pentru ca va crapa la copt) peste care se pune 1/3 din umplutura cu nuca. Se ruleaza strans si se pune in forma de copt. Se acopera si se mai lasa sa creasca inca 15-20 min. Se ung cu oul batut cu sare si putin zahar.

Cuptorul se incalzeste.

Se introduc tavile in cuptor si se coc la foc iute in primele 10 min dupa care focul se reduce la mediu pentru inca 25-30 min. Dupa primele 20 min puteti deschide usa cuptorului. Se poate testa daca este copt cu ajutorul unei scobitori.

Pofta buna!
_______________________________________________________________________ 
  Baclavale turcesti cu nuca
Ingrediente
  • 16 linguri de unt topit
  • 2 cesti zahar
  • 1/2 cana apa
  • foi de placinta pachet (24 foi)
  • 1 lingura suc de lamaie (pentru sirop)
  • 2 1/2 cani nuci pisate (pentru sirop)
Mod de preparare
1 Pregatiti o tava de aprox. 30X20 cm ungand-o cu unt topit
2 Pregatiti foile astfel incat sa incapa perfect in tava
3 Asezati cu grija cate o foaie in tava ungand-o cu unt pe deasupra
4 La fiecare strat de 6 foi de placinta presarati si nuca pisata pe a 6-a foaie
5 Procedati similar cu celelalte foi de placinta si nu uitati sa adaugati nuca pisata la fiecare a 6-a foaie obtinand astfel 4 straturi consecutive
6 Incalziti bine cuptorul la 175-180 grade Celsius
7 La final dati cu unt topit si ultima foaie si introducati tava in cuptorul incalzit pentru 30 minute
8 Dupa 30 de minute dati focul la mic si mai lasati tava inca alte 30 de minute
9 Siropul se prepara simplu prin dizolvarea zaharului in apa, dupa care se adauga si sucul de lamaie si se pune la fiert timp de 5 minute
10 Siropul se toarna apoi in tava incalzita uniform ca sa acopere intreaga baclava si apoi se lasa totul la racit
11 Puteti apoi taia baclavaua la dimensiunile dorite.